Prednosti in slabosti laminata

UP OL 24 september, 2020 0

Ko govorimo o laminatu, imamo v mislih produkt, ki se uporablja za polaganje po talnih površinah v bivalnih prostorih. Gre za plošče, narejene iz sintetičnega materiala v veliko slojih; v boljših različicah je vgrajen tudi visokogostoten sloj, ki prepreči, da bi ob požaru zagorele spodnje plasti. Laminat je visoko priljubljen tlak pri ljudeh predvsem zaradi veliko različnih možnosti vrhnjih plasti, ki dajejo videz po naši želji; bodisi je to videz lesa, kamna, različnih barv, lahko pa gre tudi za čisto abstrakten vzorec – le pri tem je potrebno biti pozoren pri sestavljanju, da se vzorci med seboj ujemajo. To uporabniku prepusti popolnoma njegove želje pri končnem videzu.

Višja cena pomeni višjo kakovost

Tako kot je na voljo ogromno različnih končnih videzov laminata, lahko izbiramo tudi med notranjo sestavo, ki najbolj vpliva na trpežnost in življenjsko dobo tega. Seveda je trpežnost sorazmerna s ceno. Če bomo odšteli več denarja, bomo imeli boljši laminat. Pod to spada manjša obraba in sprememba barve zaradi svetlobe, manjša toplotna prevodnost, višja stopnja zvočne izolacije in pa višja odpornost na vlago, ki zna biti problem že pri samem polaganju laminata. Boljši laminati so narejeni iz veliko več plasti in so bolj primerni za prostore, za katere vemo, da je obremenitev večja; to je morda hodnik, kuhinja ali stopnišče – ti vsebujejo vrhnje plasti, odporne na praske ter prehitro obrabo in lahko ostanejo v prvotnem stanju tudi do petindvajset let.

Prednosti laminata

Laminat ima veliko prednosti pred drugimi vrstami tlakov. Najprej je potrebno izpostaviti, da je zelo vzdržljiv in odporen, ter se dobro obnese v različnih pogojih v katerih se na primer les veliko težje. Sledi, da je namestitev le tega zelo preprosta, saj imajo laminatne plošče ob straneh oblikovane zaponke, s katerimi se povežejo s sosedi in tako tvorijo celoto. Še enkrat, potrebno je biti previden pri polaganju v primeru, da je končni videz laminata nek vzorec ali barva, da se zadeva med seboj ujema. Dobra stran je tudi, da je zelo enostavno zamenljiv, saj v primeru poškodovanega kosa laminata, tega le odstranimo in nadomestimo z novim, brez da bi to imelo vpliv na ostale. Če ga primerjamo s parketom ali katerim drugim lesenim tlakom, lahko trdimo, da je laminat veliko trpežnejši in enostavnejši za samo namestitev. Prav tako ga tako kot parket, ni potrebno brusiti in lakirati, saj je že v osnovi površina dokončana.

Slabosti laminata

Ker je material umeten in ne slovi po visoki toplotni izolativnosti, se zna zgoditi, da bo občutek hoje po njem nekoliko hladnejši v primerjavi z naravnimi materiali. Prav tako obstaja več različnih cenovnih razredov, ki pa niso enaki po kakovosti. Nekako velja, da če za laminatni tlak odštejemo več denarja in kupimo tip iz trpežnejših materialov, bo ta zdržal celo daljšo dobo kot parket. Seveda v nasprotnem primeru velja obratno; nižji cenovni razred, slabša kvaliteta in trpežnost, seveda manj kot parket.

 

 

Dodaj odgovor