Kako se lahko zaščitimo pred virusi

UP OL 19 avgust, 2020 0

Znano je, da se koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do bolnika manj kot 1,5 m. Obstaja tudi možnost, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku s kontaminiranimi površinami, ni pa še jasno, kako pomembna je ta pot prenosa. Čeprav ni dokazano, da se novi koronavirus prenaša po zraku, se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstvenih ustanovah. Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji vsaj 1,5 m) ne predstavlja velikega tveganja. Da bi uspešno zajzili širjenje virusa, pa je pomembno upoštevanje varnostnih ukrepov.

Higiena rok

Dobra higiena rok je eden najpreprostejših in za zdaj najučinkovitejši način za preprečitev okužbe z različnimi virusi, tudi novim koronavirusom. Roke si je treba umivati z milom in toplo vodosvetujejo,  drgnemo  jih približno eno minuto. Pomembno pa je tudi, da milo dobro speremo z rok.

Ko si roke temeljito očistimo, jih dobro posušimo z brisačo ali sušilnikom rok.

Umivanje rok omejuje širjenje različnih mikrobov, tako da se zaradi tega lahko izognemo okužbi tudi z gripo in drugimi obolenji, ki krožijo v tem času.

Priporočljiva pa je tudi uporaba razkužil, ki lahko uničijo virus, ampak je pri tem pomembno, da vsebujejo najmanj 60-odstotkov etanola. Pri tem pa je potrebno poudariti, da je razkužilo za roke namenjeno samo zunanji uporabi, sredstv, ki so namenjena za razkuževanje površin pa nikakor niso primerna za razkuževanje kože.

Zaščitne maske

Zaščitne maske se delijo na: kirurške maske in N95  ali respiratorne maske. Kirurške maske ne nudijo najboljše zaščite, saj ne zaustavijo prehajanja najbolj finih delcev in virusi, še vedno prehajajo skozi. Prav tako se ponavadi ne prilegajo na vsak obraz in tako ne nudijo najboljše zaščite. Poleg tega pa se zaradi naše tople sape maske po določenem času navlažijo, kar dodatno zmanjša njihovo učinkovitost. Nekoliko boljše so N95 respiratorne maske, katere so izdelane tako, da preprečijo prehajanje  95 odstotkov majhnih delcev. Vendar pa so učinkovite le, če so pravilno nameščene in niso najbolj primerne za otroke in ljudi z brado ali brki. Te maske prav tako niso primerne za daljše nošenje, saj otežujejo dihanje.

Kje dobiti zaščitne maske in razkužila?

Razkužilna in začšitna sredstva so vam na voljo v trgovini Pentiv, po odlični ceni. Preverite njihovo ponudbo in se prepričajte še sami.

Dodaj odgovor