Close View Of Black German Wirehaired Pointer Dog

HLADNO STISKANA HRANA ZA PSE – ponudba v Sloveniji

UP OL 15 oktober, 2019 0

Briketi za pse so že vsesplošno poznani med pasjimi lastniki in so praktično dostopni na vsakem koraku, še na pošti jih lahko kupite 😊. Kako pa je s ponudbo hladno stiskane pasje hrane v Sloveniji? Ali je enako dostopna kot briketi, kakšne so razlike med posameznimi proizvajalci in kakšne so prednosti hladno stiskane hrane za pse oziramo tako imenovanih pelet za pse?

Ponudba hladno stiskane hrane za pse v Sloveniji

Ponudnikov hladno stiskane hrane v Slovenije je že kar nekaj, seveda pa veliko manj kot ponudnikov briketirane hrane. Tako kot se posamezni proizvajalci briket razlikujejo med seboj po kakovosti, sestavinah in ceni se tudi hladno stiskana hrana razlikuje med proizvajalci po proizvodnem postopku, po sestavinah, ki jih uporablja in tudi po ceni. Danes lahko kupite zelo poceni brikete s skoraj nič mesa ali pa kupite (seveda za več denarja) kakovostne brikete z visokim deležem mesa in drugih koristnih sestavin za pse.

Generalno gledano so vsi peleti boljša izbira že zaradi proizvodnega postopka hladnega stiskanja. Hladno stiskanje omogoča, da sestavine v peletih niso izpostavljene visokim temperaturam, zato ohranijo večjo hranilno vrednost. Sestavine v peletih pa se razlikujejo med proizvajalci. Če hranite psu hladno stiskano hrano, še ne pomeni, da hranite naravno hrano, brez konzervansov in umetnih dodatkov, saj nekateri peleti vseeno vsebujejo veliko sintetičnih dodatkov.

Naturavetal hladno stiskana hrana za pse

Naturavetal je nemško podjetje, ki se s hladno stiskano hrano ukvarja že 20 let, v Sloveniji pa so izdelki Naturavetal prisotni že kar 8 let. Naj naredi hladno stiskano pasjo hrano Naturavetal drugačno? Naturavetal je popolnoma naravna hrana za pse, brez dodanih sintetičnih dodatkov, umetnih konzervansov, polnil, barvil in drugih umetnih snovi. Naturavetal hladno stiskana hrana vsebuje tudi visok delež kakovostnega mesa, ki je primeren tudi za prehrano ljudi (human grade kakovost).

Sestavine v hladno stiskani pasji hrani Naturavetal

Vse sestavine v hladno stiskanih peletih so skrbno izbrane tako, da sestavljajo popolno in uravnoteženo celoto.
Naturavetal peleti so monoproteinski, kar pomeni da vsak okus vsebuje le en vir beljakovin. Izbirate lahko med okusom piščanca, govedine, jagnjetine, kunca in lososa. Meso je lokalne reje iz severa Nemčije, govedina pa je pašna bavarska govedina Weiderind. Naturavetal vsebuje le kakovostno meso, brez stranskih živalskih proizvodov.
Ogljikovi hidrati so v hrani za pse zastopani v manjši meri. Pridobljeni so iz kakovostnih žitaric (polnozrnat rjav riž in koruza), prosa in ajde. Vsak okus vsebuje drug vir ogljikovih hidratov. Vsa žita so nežno pokuhana na pari, tako da so odstranjeni težko prebavljivi deli, hkrati pa se ohranijo hranilne snovi, ki so prisotne v navedenih sestavinah.
Sadje, zelenjava, začimbe in zelišča so posušena na svežem zraku in skupaj z ostalimi sestavinami hladno stiskana v pelet. Vsi vitamini in minerali so izključno naravnega izvora, pridobljeni iz kakovostnih sestavin, ki sestavljajo popoln Naturavetal pelet.

Kakšna mora biti hrana za pse in kaj mora vsebovati?

Psi veljajo za mesojede živali, vendar mora njihov obrok vseeno vsebovati manjši delež ogljikovih hidratov, sadja, zelenjave,… Če predpostavimo, da je volk prednik našega domačega psa pomeni, da naš pes že od nekdaj je tudi hrano rastlinskega izvora, saj so volkovi pojedli celoten plen (torej celotno rastlinojedo žival), ki je v svojem vampu imela prebavljena žita, travo in druge snovi rastlinskega izvora.

Popolna hrana za pse mora biti uravnotežena, sestavljena iz večjega deleža mesa in manjšega deleža rastlinsko zeliščnega dela. Vsebovati mora tudi dovolj vlaknin za urejeno prebavo. Pri izbiri hrane se poskušamo izogniti raznim polnilom, barvilom in nepotrebnim umetnim dodatkom, ki psa obremenijo, poslabšajo prebavo in se skladiščijo v organizmu psa.

 

S hladnim stiskanjem se lahko zelo praktično približamo sveži in naravni hrani za pse. Pri hladnem stiskanju se ohranijo hranila in obdrži se biološka dostopnost hranil, kar omogoča veliko večji izkoristek hrane in manj iztrebka.

Zakaj je pomembno biti pazljiv pri izbiri hrane?

Ljudje imamo to srečo, da lahko sami izberemo kaj bomo jedli. Verjamem, da bi marsikdo vsak dan jedel fast food, ker je pač ful dober, ampak se zavedamo, da samo s fast foodom ne moremo preživeti in ne moremo biti zdravi. Pes bi verjetno tudi izbral fast food, saj je poln ojačevalcev okusa, ampak pes ne ve, da to zanj ni zdravo in, da takšna hrana lahko povzroči težave. Zato ste vi, kot njegov lastnik odgovorni za njegovo prehrano. Z zdravo in uravnoteženo hrano vsakodnevno vnašate v psa dobra in bogata hranila, kar se pozna na počutju psa, na vitalnosti in seveda tudi na zdravju psa. S tem vam bo prihranjen kakšne obisk pri veterinarju, prihranjena vam bo skrb in stres, saj ima pes hranjen z uravnoteženo prehrano več možnosti, da bo zdrav. Hladno stiskana hrana Naturavetal to vsekakor omogoča.

Dodaj odgovor