Dekoracija otroške sobice

UP OL 25 april, 2019 0

Obnova in opremljanje doma je vedno prijetna izkušnja, ko pa gre za obnovo in opremljanje sobice za novega družinskega člana, pa je veselje naravnost nepopisno. Kakšno pohištvo izbrati, da bo le-to raslo skupaj z malčkom, kake barve sten izbrati, da se jih ne bomo naveličali že po nekaj mesecih, katero temo izbrati, kakšno dekoracijo izbrati, da se bo naš malček v prostoru počutil čim  bolje? In nenazadnje, kakšne materiale izbrati, da bo otroška sobica varna za otroka in prijazna do okolja.

Čeprav se mogoče sliši zapleteno, ste lahko povsem brez skrbi. Z nekaj preprostimi nasveti, ki sledijo, bo opremljanje sobice potekalo brez nepotrebnega stresa in v veselem duhu.

Če razmišljate o tem, da bi barve otroške sobice izbrali glede na spol vašega otroka, vam to toplo odsvetujemo. Gre za preživeti trend, ki je danes vse prej kot moden. Pri izbiri barve za stene zato izbirajte nevtralne barve, ki so primerne tako za fantke, kot za pučke. Prav tako ni nobenega razloga, da bi se omejili na eno samo barvo. Pazite edino na to, da se bodo izbrane barve med sabo lepo dopolnjevale in da barve ne bodo preživahne – dojenčki so namreč za barve izjemno občutljivi in dojemljivi. V mislih imejte tudi, da temne barve prostor optično pomanjšajo in vanj vnesejo globino, medtem ko svetle barve prostor optično povečajo in ga osvežijo. Zato pri opremljanju majhne sobice nikar ne posegajte po temnejših barvah. Ne glede na to, za kako veliko sobico gre, pa si lahko pri dekoraciji sten pomagate tudi z otroškimi stenskimi nalepkami. Stenske nalepke so aktualne že nekaj časa, v Sloveniji pa imamo kar nekaj kvalitetnih ponudnikov stenskih nalepk, katerih izbira je enormna. Eden večjih ponudnikov – če ne celo največji, je vsekakor spletna trgovina Stenska-nalepka.si, v kateri lahko izbirate med več kot 450-imi različnimi motivi, samo njihov nabor otroških stenskih nalepk pa presega 140 nalepk. Razloga, da ne bi našli ustrezne nalepke za vašo otroško sobico torej ni.

Kako nalepiti otroško stensko nalepko?

Stenske nalepke so najpogosteje samolepilne, kar pomeni, da jih na steno namestite tako, da jih samo prilepite na površino. Ste nekoliko skeptični? Brez skrbi, zadeva je preverjeno enostavna. Prav tako pa je cenovno ugodna in hitra. Ker se stenske nalepke na steno običajno nalepijo po delih, vam svetujemo, da jih na steno namestite po tem, ko bo vaša otroška sobica v celoti opremljena. S tem boste namreč zapolnili morebitne praznine na steni, ki bi ostale po tem, ko boste končali z opremljanjem. V kolikor pa bi se izkazalo, da imate prostora na steni premalo za celotno stensko nalepko, pa jo lahko namestite tudi na pohištvo – predalnike, omaro, ogledalo,… Možnosti je neskončno, edini pogoj, ki ga je pri tem potrebno upoštevati je, da je površina, na katero boste nalepili nalepko, gladka.

Nadalje ne smemo pozabiti tudi na pohištvo. Ker otrok zelo hitro raste, je pomembno, da je izbrano pohištvo čim bolj funkcionalno, in da bo raslo skupaj z otrokom – s tem se boste namreč izognili nepotrebnim stroškom, ki bi jih imeli vselej, ko bo otrok pohištvo prerasel. In nenazadnje je tukaj še varnost otroške sobice. To je izjemnega pomena sploh, ko se bo malček začel plaziti, zato zavarujte vtičnice, otroško posteljico pa umaknite od zaves ali žaluzij. Načelo zdravega okolja pa upoštevajte tudi pri izbiri samih materialov – tako pohištva, kot dekoracije. Le-ti naj so iz različnih naravnih materialov, ki ne bodo škodovali zdravju vašega otroka.

Izgled otroške sobice lahko lepo zaokrožite v celoto tudi z izbiro ustrezne dekoracije – od mehkih talnih preprog, blazin, do stenskih nalepk. Da, tudi stenska nalepka je notranja dekoracija, zato v –  primeru, da jih boste namestili na steno, nikar ne pretiravajte s preostalo dekoracijo, na kateri se bo po nepotrebnem nabiral prah. Nenazadnje tudi tukaj velja načelo, da je manj, več. Tukaj si lahko pogledate vse stenske nalepke za otroške sobe.

Dodaj odgovor