Svirél 2014 – medijsko sporočilo

22.4.2014 | Kategorija: Novice | Ni komentarjev

6. mednarodno glasbeno tekmovanje in festival solistov ter komornih skupin Svirél 2014

Grad Štanjel, 28. marec – 13. april 2014

MEDIJSKO SPOROČILO

6. mednarodno glasbeno tekmovanje in festival Svirél 2014 se je v nedeljo, 13. aprila 2014, v Kosovelovem domu Sežana sklenilo z razglasitvijo zmagovalcev disciplin solo pihala, trobila, tolkala ter komorne skupine s pihali, trobili, tolkali.

Na tretji in zadnji sklop tekmovanja, ki je minuli teden potekalo v Štanjelu, se je v omenjeno disciplino prijavilo 49 solistov v kategoriji trobila, 120 solistov pihalcev, 31 solistov tolkalcev in 23 komornih skupin. Skupaj okrog 280 glasbenikov iz Slovenije in 13 tujih držav. V celoti se je na tekmovanju Svirél v Štanjelu v treh tednih in v treh disciplinah predstavilo pred 18 člansko mednarodno žirijo 550 glasbenikov iz Slovenije in 25 tujih držav.

Žirijo so zastopali:

Alja Velkaverh (flavta, Slovenija), Hubert Salmhofer (klarinet, Avstrija), Miha Rogina (saksofon, Slovenija), Marco Pierobon (trobenta, Italija), Rainer Römer (tolkala, Nemčija).

Absolutna zmagovalca:

Disciplina solo: Jan Gričar (1992, Trebnje, Slovenija) – saksofon

(Nagrada: 600 € iz nagradnega sklada osmih občin Komen, Sežana, Hrpelje – Kozina, Divača, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Šempeter – Vrtojba, Renče – Vogrsko, kipec Svirél delo študentke Petre Pike Moze iz Višje strokovne šole Sežana in arhivsko snemanje 3. program, program ARS RTV Slovenija)

Disciplina komorna skupina: Brass quintet Contrast (Uroš Vegelj – 1987, tuba; Jožek Rošer – 1989, rog; Žan Tkalec 1991, pozavna; Gregor Turk – 1989, trobenta; Blaž Avbar – 1989, trobenta – Slovenija) (Nagrada: 1000 € iz nagradnega sklada osmih občin Komen, Sežana, Hrpelje – Kozina, Divača, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Šempeter – Vrtojba, Renče – Vogrsko, kipce Svirél delo študentke Petre Pike Moze iz Višje strokovne šole Sežana in arhivsko snemanje 3. program, program ARS RTV Slovenija)

Finalisti discipline solo (7):

Leonardo Calligaris (1995, Medvode, Slovenija) – fagot

Sara Bauer (2004, Ljubljana, Slovenija) – flavta

Ivan Mučić (1989, Hrvaška) – pozavna

Erazem Žganjar (2002, Kranj, Slovenija) – kljunasta flavta

Jan Gričar (1992, Trebnje, Slovenija) – saksofon

Manuela Mitterer (1993, Avstrija) – kljunasta flavta

Asen Kuzmanov (1999, Bolgarija) – marimba

Finalisti discipline komorne skupine (2):

Brass Quintet Contrast (Uroš Vegelj – tuba; Jožek Rošer – rog; Žan Tkalec – pozavna; Gregor Turk – trobenta; Blaž Avbar – trobenta; Slovenija)

Tolkalni kvintet Paliev’s sparkles (Kaloyan Minchev, Boian Bokov, Konstantin Kurtev, Sara Chakarova, Anastas Paev – tolkala; Bolgarija)

Finalnega koncerta v Kosovelovem domu Sežana so se udeležili tudi župani Občine Sežana Davorin Terčon, Občine Komen Danijel Božič, Občine Divača Drago Božac, Občine Miren – Kostanjevica Zlatko Martin Marušič in podžupan Občine Hrpelje – Kozina Anton Mahne, ki so absolutnim zmagovalcem nagrade tudi izročili.

Celotno dogajanje je spremljal Festival Svirél s 17 koncerti, ki so se selili po Kraško – Brkinski in Goriški regiji ter zamejstvu, na katerem je nastopilo okrog 300 glasbenikov iz cele Slovenije in tujine ter koncertom v cerkvah in kulturnih domovih prisluhnilo okrog 2000 poslušalcev.

Uspešna je bila tudi Kraška kuhinja s tako imenovanim Svirél kosilom (štirje gostinci: Špacapan Komen, Skok Štorje, Pepa s Krasa Škrbina, Ostrouška – Pelicon Coljava) so ponujali obede s kraškimi specialitetami in izbranimi Svirél glasbeniki.

Komentiraj

Top