SolokamP 2013 – medijsko sporočilo ob zaključku

2.9.2013 | Kategorija: Medijske objave SolokamP | Ni komentarjev

S sklepnima koncertoma udeležencev mojstrskih tečajev se je v soboto, 31. 8. 2013, končal SolokamP 2013. Organizatorja Kulturno društvo UPOL in Zavod lepih umetnosti UPOL sta pripravila dva sklopa petdnevnih mojstrskih tečajev za inštrumentaliste in pevce ter sedem koncertov profesorjev in udeležencev.

Med 21.–25. avgustom so se v prostorih gradu Štanjel izobraževali v solistični in komorni igri harfisti pod mentorstvom primorske glasbenice, profesorice Anje Gaberc in citrarji pod vodstvom priznanega avstrijskega profesorja in skladatelja Haralda Oberlechnerja. Prvega sklopa izobraževanja, ki je bil razpisan za harfo in citre, se je udeležilo 12 mlajših glasbenikov, starih do 15 let.

Od 27.–31. avgusta pa so na isti lokaciji svoje znanje poglabljali pozavnisti pod mentorstvom uveljavljenega slovenskega profesorja in koncertanta Dušana Kranjca ter solopevci z renomiranim nemškim tenoristom, profesorjem Thomasom Heyerjem. Prijavilo se je 13 pozavnistov, večinoma dijakov srednjih glasbenih šol ter študentov glasbenih akademij ter 10 solopevcev, študentov akademij oz. nekaj že tudi profesionalnih opernih pevcev.

Letošnjih 35 udeležencev SolokamPa je na lekcije k izvrstnim profesorjem v Štanjel prišlo iz šestih držav: Avstrija, Italija, Nemčija, Slovenija, Srbija, Španija.

SolokamP je poleg mednarodnih mojstrskih tečajev zajemal še sedem koncertov na petih različnih prizoriščih, izbranih prikupnih lokacijah kraške pokrajine v krajih Kazlje, Škrbina, Štanjel, Volčji Grad. Koncertna prizorišča so bila vselej napolnjena, občinstvo pa je z organizatorji delilo navdušenje ob zanimivih koncertnih programih in prepričljivi izvedbi koncertantov, med katerimi so na dveh večerih imeli izredno priložnost slišati vrhunske mednarodno uveljavljene glasbene umetnike, ki nastopajo v renomiranih koncertnih dvoranah. Tri koncerte SolokamPa sta posnela Radio Koper in Radio Slovenija. Vsi koncerti so imeli prost vstop.

Odzivi profesorjev ter aktivnih udeležencev SolokamPa so nadvse pozitivni. Zadovoljni so z glasbenim napredkom študentov, za kar so zaslužni izvrstni profesorji, ki so z njimi delili svoje dragocene pedagoške in koncertne izkušnje ter jih na intenzivnih lekcijah usmerjali na pot tehnične in umetniške nadgradnje;  poleg tega pa jih je navdušilo tudi mirno okolje idiličnega srednjeveškega Štanjela, gostoljubnost Kraševcev in odlična programska zasnova, organizacija in produkcija projekta, ki ga podpisuje ekipa UPOLa.

SolokamP je nastal ob podpori Občine Komen in ŠOU Ljubljana ter v sodelovanju z Župnijo Kobjeglava, Glasbeno šolo Sežana, Glasbenim društvom NOVA, Vaško skupnostjo Škrbina, Domačijo pri Davidu in Martini, Gostilno na placu v Kazljah, okrepčevalnico Viktorija v Štanjelu.

Komentiraj

Top