Svirél 2013 – medijsko sporočilo

16.4.2013 | Kategorija: Uncategorized | Ni komentarjev
5. mednarodno tekmovanje in festival glasbenikov solistov in komornih skupin SVIRÉL 2013

Tekmovanje, seminarji

Visoko število prijav na 5. mednarodno tekmovanje in festival glasbenikov solistov in komornih skupin SVIRÉL 2013 je preseglo vsa naša pričakovanja, s tem smo organizatorji dobili dokaz, da je pot, ki smo si jo ambiciozno začrtali, pravilna.

Na mednarodno tekmovanje Svirél 2013, ki bo med 6. in 14. aprilom potekalo na Gradu Štanjel, se je v osem starostnih kategorij različnih disciplinah (godala, trobila, pihala, tolkala, harfa, citre in brenkala ter komorne skupine in duo) prijavilo 410 tekmovalcev (270 je solistov, 32 je komornih skupin in 9 duetov).

Dobra tretjina registriranih tekmovalcev bo v Štanjel pripotovalo iz 16 tujih držav iz štirih celin: Evrope, Združenih držav Amerike, Azije in Avstralije (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Poljska, Srbija, Švica, Turčija, Ukrajina, Velika Britanija ter Singapur, Egipt, Avstralija in ZDA). Okrog 120 glasbenikov bo v komornih zasedbah oblikovalo enajst koncertnih večerov na festivalu. Skupaj z 10-imi člani žirije in 70-imi korepetitorji bo na projektu Svirél nastopilo približno 610 glasbenikov.

Tekmovalce bo ocenjevalo 10 uglednih mednarodno prepoznavnih glasbenikov in pedagogov: violinist Tymur Melnyk (Ukrajina/Avstrija), kontrabasist Zoran Marković (Slovenija), kitarist Xhevdet Sahatxhija (Hrvaška, Kosovo), tolkalec Fabian Perez Tedesco (Argentina), iz Italije trobentač Marco Pierobon, harfistka Patrizia Tassini in fagotist Paolo Calligaris ter slovenski glasbeniki violončelist Jaka Stadler, citrar Peter Napret in saksofonist Lev Pupis. Tymur Melnyk in Marco Pierobon bosta vodila mojstrske tečaje.

Festival

Posebno področje tega široko zastavljenega glasbenega projekta je festival, ki je odprt za vse komorne skupine in brez kakršnih koli omejitev. Na festivalu nastopajo vsi, ki se radi komorno udejstvujejo ne glede na starost. Na enajstih izbranih večerih se bo predstavilo vsaj 25 skupin, del teh je prijavljenih tudi na tekmovanje v komorni disciplini.

Dogodki festivala:

5. april ob 20. uri, Kulturni dom Bukovica – otvoritveni koncert

ponovitev koncerta: 7. april ob 18. uri, Prosvetni dom Opčine (IT)

6. april ob 20. uri, Bunčetova domačija Dutovlje

8. april ob 20. uri, cerkev svetega Lovrenca Kazlje

9. april ob 20. uri, Kulturni dom Gorjansko

10. april ob 19. uri, Kulturni dom Nova Gorica – sklepni koncert finalistov trobil, pihal, tolkal in komornih skupin

11. april ob 20. uri, cerkev Marijinega darovanja Tabor (Vrabče)

12. april ob 20. uri, cerkev svetega Danijela Štanjel – koncert članov žirije

13. april ob 20. uri, cerkev svetega Tilna Sveto in cerkev Marije vnebovzete Šmarje

14. april ob 19. uri, Kosovelov dom Sežana – sklepni koncert finalistov godal in brenkal

Podrobnejše informacije:

031 371 747

svirel@upol.si

www.upol.si

Najlepša hvala za najavo dogodkov v vašem mediju in lep pozdrav,

ekipa UPOL

Komentiraj

Top