Slike z razstave za zaključek OrkesterkamPa 2014 – veličastno!

22.7.2014 | Kategorija: Novice, Uncategorized | Ni komentarjev

9. edicija poletne orkestrske šole OrkesterkamP se je v nedeljo v Kulturnem domu Bovec zaključila z velikim orkestrskim koncertom, na katerem je nastopil Simfonični orkester Bovec. Pod taktirko belgijskega dirigenta Ivana Meylemansa je 80 mladih glasbenic in glasbenikov izvedlo mojstrovino Slike z razstave Modesta Musorgskega.

OrkesterkamP je v Bovcu v triindvajsetih dnevih gostil okrog tristo glasbenic in glasbenikov iz šestih držav, trideset mentorjev, asistentov mentorjev in dirigentov, na štirinajstih koncertnih prizoriščih ponudil v poslušanje triindvajset koncertov in orkestrsko šolo zaokrožil s koncertom veličastne zasedbe simfoničnega orkestra. V njem so se glasbeniki stari med dvanajst in triindvajset let spoprijemali z ambicioznim simfoničnim programom. Slike z razstave Modesta Musorgskega je uveljavljen belgijski dirigent Ivan Meylemans izbral, ker je: »… predlog za skladbo podal Simon Perčič, umetniški vodja OrkesterkamPa. Menim pa, da je skladba odlična. Razlog za izbor tega dela tiči v dejstvu, da ima vsaka posamezna skupina glasbil v orkestru, enako pomembno vlogo. Če bi izbrali Mozartove ali Beethovnove simfonije, ki so fantastične glasbene umetnine, trobilci ne bi imeli dovolj velikega izziva. Pri Beethovnu recimo parta za tubo ni. Pri Slikah z razstave pa je vsako glasbilo, tudi tuba in vsa tolkala, ključnega pomena. Prav vsaka družina glasbil se predstavi in pokaže, kaj zna. Mnenja sem, da bi moral vsak orkestraš vsaj enkrat v življenju igrati to skladbo. Pri tem delu, ki je zelo kompleksno, je vsaka nota pomembna. To je tudi eno izmed najbolje orkestriranih del francoske romantike izpod peresa Mauricea Ravela, ki je čudovito napisano.«

Simfonični orkester Bovec je bil v programih letošnjega OrkesterkamPa peti in zadnji orkestrski sestav poletne šole. Program je potekal devet dni in bil razdeljen na dva dela: v prvem so posamezne sekcije glasbil – godalna, pihalna in trobilna – delale na posebej izbranih skladbah. Posamezni ansambli so se predstavili na zunanjem koncertu na Trgu golobarskih žrtev v Bovcu par dni pred finalnim nastopom. Nekatere izmed teh skladb pa so izvedli tudi na zaključnem koncertu v Kulturnem domu Bovec. Trobilni ansambel – Brass Connection je vodil pozavnist Dušan Kranjc. Na finalnem koncertu je, po veličastnih fanfarah Also sprach Zaratustra Richarda Straussa, ki so se subtilno prelile v priredbo arije Bist du bei mir Johanna Sebastiana Bach, sekcija godal z Mozartovim Divertimentom poskrbela za nekaj klasicistične galantnosti. Pihalna sekcija pa se je predstavila z atraktivnim glasbenim delom, s skladbo Mothership, ki združuje elektronsko in klasično glasbo. Skladbo je po naročilu ameriškega dirigenta Michaela Tilsona Thomasa in orkestra YouTube Symphony napisal Mason Bates. Skladba ima obliko scherza z dvema trioma, ki sta oblikovana v slogu plesne glasbe 21. stoletja.

Orkesterkamp se je z zabavnim delom El Mambo de la Big, Big, Big poslovil od 9. edicije in pozdravil 10. jubilejno sezono, ki bo v 2015 znova odmevala v Bovcu in obljublja poleg kakovostne pedagoške ponudbe tudi veliko glasbene zabave in presenečenj.

Komentiraj

Top