OrkesterkamP Bovec 2014: del II.

8.7.2014 | Kategorija: Novice, Uncategorized | Ni komentarjev

Orkesterkamp, ki je konec junija v Bovcu odprl vrata 9. ediciji poletne orkestrske šole, se je s finalnim koncertom Jazz Cool Bovec Banda, prevesil v drugi del. Več kot 150 glasbenic in glasbenikov starih od osem do sedemnajst let je v prvem delu zaigralo v treh orkestrih. Orkesterkamp je v letu 2014 privabil v Bovec na orkestrsko izobraževanje okrog 300 glasbenikov iz Slovenije in drugih evropskih držav. V prvi etapi, ki je po zahtevnostni stopnji namenjena osnovnošolcem in srednješolcem, so nastopili Mladinski pihalni orkester pod vodstvom Mirka Orlača, Mladinski simfonični orkester, ki ga je vodil Matjaž Brežnik, Jazz Cool Bovec Band pa je muziciral pod vodstvom Jake Strajnarja.

Na pet in šestdnevnih tečajih so glasbeniki poleg intenzivnega učenja komorne in orkestrske igre pod vodstvom številnih mentorjev, pripravljali večerne koncerte in spoznavali lepote reke Soče. Glasbeniki Mladinskega pihalnega in Mladinskega simfoničnega orkestra so se predstavili na orkestrskih večerih v atriju Glasbene šole Tolmin, poleg tega pa so nastopili na dveh koncertih v Bovcu. Mladinski pihalni orkester je sklenil svoj nastop v Kulturnem domu Bovec s programom, kjer smo mlade glasbenike lahko občudovali v izvedbah Brahmsovega Madžarskega plesa in glasbe iz risanke Aladin ter poslušalstvo povsem osvojil z zanimivo skladbo Parada živali.

Mladinski simfonični orkester je svoje glasbeno udejstvovanje zaokrožil z orkestrskim večerom na občinskem prazniku na Trgu golobarskih žrtev. Številčen orkester, ki ga je sestavljalo 70 glasbenikov iz Slovenije in Italije, je suvereno izvedel skladbe iz klasicistično-romantičnega obdobja kot sta Dvořakov Slovanski ples in uvertura k Schubertovi Rozamundi. Za lahkotnejši del večera je zaigral mnoge prepoznavne skladbe iz nepozabnih filmov – med njimi tudi Cvetje v jeseni, kjer se je kot solistka predstavila nagrajenka tekmovanja Svirél – citrarka Eva Poglajen.

Mladinski simfonični orkester je predstavil še več solistov: pevka Ana Grasselli je zapela znano pesem iz risanke Lepotica in zver, Domen Drnovšek, sicer violinist, pa je zapel v Kekčevi. Prvi sklop šole se je sklenil z Jazz Cool Bandom, ki je muziciral pod mentorstvom Jake Strajnarja in se je predstavil tudi pred Avditorijem Portorož pred pričetkom spektakla Melodije morja in sonca. V Jazz Cool Bovec Bandu je sodelovalo 25 mladih glasbenikov in Slovenije in Italije. Mojstrili so se v interpretacijah jazz standardov pa tudi glasbe iz animiranih filmov.  Svoje delovanje je jazz ansambel potrdil na finalnem koncertu v Bovcu.

Na Orkesterkampu sedaj delujeta Festivalni in Simfonični orkester, ki se bosta vse do 20. julija predstavila s številnimi komornimi koncerti v Bovcu, Trenti, Postojni, Šempetru pri Gorici. Festivalni orkester, ki ga bo vodil Italijan Andrea Loss, bo zaključil poletno šolo na orkestrskem koncertu v Kulturnem domu Bovec 15. julija. Simfonični orkester Bovec, ki ga vodi Belgijec Ivan Meylemans, pa bo nastopil na gala koncertu z delom Slike z razstave Modesta Mussorgskega 20. julija.

 

 

Komentiraj

Top