OrkesterkamP 2013 – medijsko sporočilo

1.8.2013 | Kategorija: Uncategorized | Ni komentarjev
Poletna komorna in orkestrska šola, Bovec, 5. – 27. julij 2013

OrkesterkamP je v letu 2013 zaokrožil osmo edicijo. Po lanskem uspešnem lansiranju tedenskega simfoničnega kampa v Bovcu, je Bovec letos gostil šolo v celoti – triindvajset dni. Oblikovalo jo je pet orkestrov (pihalni, simfonični in jazz), dva tečaja (dirigentski in tečaj notografije), 260 mladih glasbenic in glasbenikov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Poljske in Japonske, triindvajset mentorjev (od tega pet dirigentov) iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Škotske in Kolumbije, štiriindvajset koncertov na dvanajstih prizoriščih (Bovec, pobrateno mesto z Bovcem Tarcento (IT), Tolmin, Trenta, Lepena, Žaga, Vršič) in približno 3500 poslušalcev. Več kot 1700 nočitev v Bovcu in okolici. To so okvirne številke, ki nakazujejo letošnji Orkesterkamp.

 

Glasbeniki so muzicirali v Mladinskem pihalnem in simfoničnem orkestru, Jazz Cool Bandu in Festivalnem pihalnem ter Simfoničnem orkestru. Orkestri so združevali učence, dijake in študente z različnimi stopnjami glasbenega znanja ter odrasle ljubitelje glasbe, ki jim glasba predstavlja glavni hobi. Na OrkesterkamPu je poučevalo 23 mentoric in mentorjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Škotske in Kolumbije. Orkestre so vodili iz Slovenije Mirko Orlač, Matjaž Brežnik, Jaka Strajnar ter Andrea Loss iz Italije in Mark Heron iz Škotske. Pri izbiri skladb jih je vodila tako odgovornost do mladih in upoštevanje njihove stopnje glasbenega znanja kot tudi zvočna učinkovitost skladb. Le-ta je poskrbela, da so bili mladi motivirani k vežbanju, poslušalci pa so ob tem lahko uživali v zvočno razgibanem svetu.

Šola je sistematizirana dnevno na osem urno vežbanje. Udeleženci igrajo na skupnih, orkestrskih vajah in na sekcijskih (glede na družino glasbil) z izbranimi mentorji, ki so znotraj tega poučevali tudi komorno igro. Odzivnost in zagnanost mladih glasbenikov je bila presenetljiva. Tako dirigenti, kot mentorji, organizatorji in poslušalci so bili tako nad zaključnimi orkestrskimi kot tudi komornimi koncerti presenečeni. To so bili koncerti, ki so z glasbo ponudili veliko lepega in navdihujočega.

 

Zaključni koncerti, ki so se odvijali na Trgu golobarskih žrtev so popestrili poletni utrip mesta in vnesli vanj z glasbo veliko zabave, zabavali turiste iz celotne Evrope in domačine, ki so se toplo odzvali dogodkom. Delež zaključnih orkestrskih koncertov se je odvil v Kulturnem domu Bovec in na Glasbeni šoli Tolmin ter v Vili Moretti v Tarcentu. Žal nam je, da nas je dež pregnal s koncerta v trdnjavi Kluže. OrkesterkamP ponuja ob orkestrskih koncertih še komorne večere, ki smo jih tokrat našteli petnajst. Naši glasbeniki so muzicirali v baru Črna ovca, restavracijah Pod lipco in Letni vrt, v hotelih Boka, Mangart, Kanin pa v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, Pristavi v Lepeni, na Tičarjevem domu na Vršiču. Zaigrali so tudi glasbeni prijatelji OrkesterkamPa: orkester Euritmia iz italijanskega Povoletta in Ansambel Poskočni muzikanti.

Bovec je tako z odprtimi rokami sprejel OrkesterkamP. Občina Bovec, Kulturni dom Bovec, Lokalna turistična organizacija Bovec so bili generalni partnerji projekta. Brez njihove pomoči, podpore in naklonjenosti projekta preprosto ne bi bilo mogoče izpeljati. Ob njih pa še vsi turistični ponudniki: hoteli Alp in Boka ter Kanin in Mangart, adrenalinske agencije Bovec Rafting Team, restavracije Pod lipco, Letni vrt, bar Črna ovca, Informacijsko središče TNP Dom Trenta, Tičarjev dom Vršič, Glasbena šola Tolmin, Pristava Lepena in še vsi ostali, ki so nam dovolili plakatiranje in obveščanje v njihovih prostorih ter nam na taki ali drugačen način s prijaznostjo in toplino pomagali pri promociji koncertov.

 

Vsekakor so mladi v treh tednih zapolnili ulice Bovca s svojim žarom, razposajenostjo, smehom in veseljem. Videti jih je bilo povsod. Ko so se z glasbili sprehodili od skupne orkestrske vaje iz Kulturnega doma Bovec v Osnovno šolo, kjer so vadili ali v Stergulčevo hišo, kjer so bile sekcijske vaje, ko so igrali ob stojnici na javnih vajah in s tem opozarjali turiste nase. Tako je Bovec v zgodnji poletni sezoni zazvenel v duhu glasbe in mladostniške energije. Ne samo, ko so glasbeniki zaigrali na koncertih, ampak tudi takrat ko so se v odmorih posedli v kavarne za kozarec soka ali skodelico kave ali za kepico sladoleda, ko so se z rafti odpravili na Sočo, na ogled Tolminskih korit ali na kopanje na Sočo.

Preprosto OrkesterkamP Bovec je popolno glasbeno doživetje.

Komentiraj

Top