8. mednarodno glasbeno tekmovanje SVIRÉL – REKORDNI VPIS

4.2.2016 | Kategorija: Novice, Uncategorized | Ni komentarjev

International Music Competition and Festival for Soloists and Chamber Groups / Mednarodno glasbeno tekmovanje in festival za soliste ter komorne skupine SVIRÉL 2016

700 prijavljenih glasbenic in glasbenikov iz Slovenije in 21 tujih dežel kažejo na nov rekord vpisa, ki vsako leto vztrajno narašča. Svirél se uvršča med največja mednarodna glasbena tekmovanja v Sloveniji in enega največjih v tem delu Evrope.

Kulturno društvo UPOL, ki osmo leto zapored prireja Mednarodno glasbeno tekmovanje in festival za soliste ter komorne skupine SVIRÉL, je 1. februarja 2016 zaključilo s prijavami.

Statistika prijav:
521 tekmovalcev v 6 disciplinah za solistično igro
57 komornih skupin v 3 disciplinah komorne igre
SKUPAJ 700 tekmovalcev

Udeležene tekmovalke in tekmovalci prihajajo iz Slovenije in 21 tujih držav:
Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Češka, Danska, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Izrael, Južna Koreja, Nemčija, Nizozemska, Madžarska, Poljska, Rusija, Slovaška, Srbija, Turčija, Velika Britanija, ZDA.

8. Mednarodno glasbeno tekmovanje SVIRÉL bo potekalo v Goriških brdih na gradu Dobrovo in v vili Vipolže. Na gradu Dobrovo bodo tekmovali solisti in komorne skupine brenkal in pihal. V vili Vipolže pa solisti in komorne skupine godal ter trobil in tolkal. V Goriški brdih SVIRÉL partnersko podpira Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

Tretja tekmovalna disciplina, ki jo sestavljajo harmonike, orgle in čembalo, bo potekala med 14. in 17. aprilom v Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Omenjena disciplina je novost SVIRÉLI 2016. Harmonikam se pridružujeta še čembalo in orgle.

Mednarodno strokovno žirijo SVIRÉL 2016 sestavljajo:
Natalia Gorbunova (Madžarska), Georg Glasl (citre), Primož Novšak (Slovenija), Maria Grün (Avstrija), Milan Hudnik (Slovenija), Stefano Prattisoli (Italija), Thies Roorda (Nizozemska), Luca Neccia (Italija/Poljska), Dario Zingales (Italija/Avstrija), Adam Rapa (ZDA), Steven Mead (Velika Britanija), Nicolas Suter (Švica), Jacques Hostettler (Švica), Roberto Padoin (Italija), Slavko Magdić (Hrvaška/Slovenija), Pavao Masić (Hrvaška)

Nagradni sklad Svirél 2016:
Poleg strokovne žirije, ki skrbi za ugled tekmovanja, je pomemben dejavnik tudi nagradni sklad. V letu 2016 se je znova odzvalo večje število primorskih občin, ki so finančno podprle tekmovanje in s tem podprle mlade in znanje, vložile v perspektivno prihodnost in kulturni razvoj. Denarni nagradni sklad občin znaša 7000 € (vanj prispevajo občine Ajdovšina, Brda, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Ajdovščina in Mestna občina Nova Gorica).

 

8. mednarodni glasbeni festival SVIRÉL 2016
30. 3.–17. 4. 2016

Kot je že tradicija, Mednarodno glasbeno tekmovanje SVIRÉL spremlja tudi festival, ki je v prvi vrsti namenjen mladim poustvarjalcem. Na zanimivih prizoriščih po Goriških brdih in Goriški svoje umetniške spretnostni na koncertih predstavijo na tako imenovanih Profesorskih koncertih tudi člani žirije.

Festival SVIRÉL obsega kar 18 koncertov:

  • 6 Profesorskih koncertov s člani žirije;
  • 3 finalni koncerti Mednarodnega glasbenega tekmovanja SVIRÉL, na katerih se bodo pred strokovno komisijo predstavili izbrani finalisti;
  • 3 Matineje, koncerti, ki se bodo odvijali v dopoldanskem času 3 nedelje zapored, sem sodijo Glasbeni Živžav z otroškimi in mladinskimi orkestri glasbenih šol Nova Gorica, Brda in Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica; Tolkalni Živžav s tolkalci Zveze primorskih glasbenih šol ter orgelska maša v Konkatedrali v Novi Gorici z žirantom orgel;
  • SVIRÉL pozno v noč z moderiranim pogovorom in nočnim koncertom.

Koncerti bodo izvedeni v sugestivnih cerkvah in na turističnih kmetijah po Goriških brdih, večina pa jih bo potekala na gradu Dobrovo in v elegantni vili Vipolže, kjer bo odvijalo tudi samo tekmovanje SVIRÉL.

Prisrčno vabljeni na SVIRÉL – vabljeni na odkrivanje glasbe, domače kulinarike in neokrnjene narave!

Komentiraj

Top