SVIRÉL – gradivo z novinarske konference

25.3.2016 | Kategorija: Novice, Uncategorized | Ni komentarjev

8. mednarodno glasbeno tekmovanje solistov ter komornih skupin Svirél
GODALA – BRENKALA: Grad Dobrovo in Vila Vipolže, 30. 3. – 3. 4.
PIHALA – TROBILA – TOLKALA: Grad Dobrovo in Vila Vipolže, 5. – 10. 4.
HARMONIKA – ORGLE – ČEMBALO: Konkatedrala Kristusa Odrešenika Nova Gorica, 14. – 17. 4.

Svirél je največje mednarodno glasbeno tekmovanje v Sloveniji. S 700 prijavljenimi glasbeniki se Svirél uvršča v središče največjih srednjeevropskih mednarodnih glasbenih tekmovanj.

Cilj Kulturnega društva UPOL, ki Svirél organizira, je kakovostno, visoko profesionalno, referenčno in objektivno glasbeno tekmovanje, ki mu tekmovalci in stroka zaupajo ter prisegajo nanj.

NOVOST:
SVIRÉL – ORGLE in ČEMBALO!
Širitev Sviréli z vključitvijo orgel in čembala v tretjo tekmovalno disciplino.

Med novosti zadnjega Mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirél so tudi tekmovalna prizorišča: Goriška brda (Vila Vipolže in Grad Dobrovo) in Nova Gorica (Konkatedrala Kristusa Odrešenika).

Svirél odpira vrata glasbeni nadarjenosti.
Interpretacije solistov in komornih skupin treh različnih disciplin bo ocenjevala mednarodna žirija z uveljavljenimi profesorji in koncertanti. Strokovnost si bo podajala roko s sproščenostjo izbranih prizorišč za pristnost glasbenih izvedb in za brezmejni interpretativni navdih.

Progresivni trend se je potrdil tudi v tokratni sezoni z rekordnim številom 700 prijavljenih udeležencev iz 22 držav (Evropa, ZDA, Azija). Prijavljeni prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Danske, Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Izraela, Južne Koreje, Nemčije, Nizozemske, Madžarske, Poljske, Rusije, Slovaške, Srbije, Turčije, Velike Britanije, ZDA.

Število prijav je preseglo lanski vpis.
20% vseh prijavljenih tekmovalcev prihaja iz tujih dežel (okrog 140 prijavljenih).
Svirél 2016 v številkah:
700 udeležencev, ki se delijo na 520 solistov in 57 komornih skupin (s skupaj 180 člani)
100 korepetitorjev (pianistov, ki spremljajo tekmovalce)
350 gostujočih glasbenikov na festivalu (vključena žirija tekmovanja Svirél)

SKUPAJ 1200 GLASBENIKOV NA SVIRÉLI 2016

8. MEDNARODNI FESTIVAL ZA SOLISTE IN KOMORNE SKUPINE SVIRÉL

Kojsko, Vipolže, Biljana, Šmartno, Šlovrenc, Dobrovo,
Nova Gorica, Kromberk, Šempeter pri Gorici, Gorica (IT)
30. marec – 17. april 2016

Festival vključuje 20 glasbenih dogodkov na 10 prizoriščih po Brdih in Goriški ter v zamejstvu.
350 glasbenikov bo nastopilo na Festivalu Svirél 2016

Na festivalu bodo gostovale številne komorne zasedbe slovenskih in italijanskih glasbenih šol (Brda, Nova Gorica, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane in Maribora, Akademija za glasbo Ljubljana).

20 glasbenih dogodkov in koncertov:
6 profesorskih koncertov;
4 študentski koncerti;
2 koncerta v sodelovanju z briškimi gostinci;
3 finalni koncerti Mednarodnega glasbenega tekmovanja Svirél – nastop finalistov pred častno komisijo in podelitev nagrad v Vili Vipolže in Konkatedrali Kristusa Odrešenika Nova Gorica;
3 matineje – v dopoldanskem času 3 nedelje zapored (Družinski koncert z otroškimi in mladinskimi orkestri goriških in zamejskih glasbenih šol, Tolkalni živžav s tolkalci Zveze primorskih glasbenih šol ter orgelska maša v Konkatedrali v Novi Gorici z žirantom – Robertom Padoinom);
Poseben bo celovečerni dogodek »Svirél pozno v noč« s strokovnim pogovorom in dvema koncertoma: študentskim in profesorskim z žiranti godal ter koncert Orgelske impresije s petjem in pozavno.

K izvedbi festivala pristopajo v vlogi soorganizatorja ali partnerja:
Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Goriški muzej – grad Dobrovo in grad Kromberk, Konkatedrala Kristusa Odrešenika Nova Gorica, vaški skupnosti in župniji Biljana in Kojsko, Hiša kulture Šmartno, Domačija Kabaj Šlovrenc, Hotel San Martin Šmartno, Kulturno društvo Tojva iz Vrtojbe, Glasbeno društvo NOVA, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, SNG Nova Gorica.

Komentiraj

Top